Ο Σύλλογος Γονέων το τελευταίο διάστημα, προσπάθησε να γνωστοποιηθεί στο κοινό το στεγαστικό πρόβλημα του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα και να σταματήσει η ολιγωρία των αρμόδιων φορέων. Εκτός λοιπόν από τα έγγραφα που κατέθεσε ο Σύλλογος στον ΟΣΚ για τον έλεγχο της στατικής επάρκειας του υπάρχοντος κτηρίου και την επίσπευση της διαδικασίας χρηματοδότησης για την ανακατασκευή του πρώην ιδιωτικού διδακτηρίου «Αθήναιον», αλλά και στον Δήμαρχο Βύρωνα για την άμεση συντήρηση του κτηρίου «Χαραλαμπόπουλου», έγινε για το θέμα του κτηρίου στέγασης του σχολείου μας στις 18/4/2013 και η ανάλογη αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη.

Επιπλέον, στάλθηκε επιστολή προς διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης κυρίως της περιοχής μας, με την παράκληση να δημοσιευθεί το θέμα. Αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας ήταν να αναρτηθεί σχετικό κείμενο στην τοπική ιστοσελίδα vironas.gr και να γίνει ολοσέλιδο άρθρο στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία.

Κατόπιν επικοινωνίας με τους υπευθύνους της υπόθεσης από τον Συνήγορο του Πολίτη, ενημερωθήκαμε ότι ναι μεν έχει κριθεί  ως μη διατηρητέο το κτήριο «Χαραλαμπόπουλου»  αλλά πιθανώς εκκρεμεί η υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης. Έτσι λοιπόν ο Σύλλογος απέστειλε στις 31/5/2013 προς το Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα προς τη Δ/νση Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομίαςαίτηση κοινοποίησης της γνωμοδότησης και της υπουργικής απόφασης υπέρ του μη χαρακτηρισμού ως μνημείου του κτηρίου στέγασης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα. Η απάντηση από τη Δ/νση Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς αναφέρει ότι η Υπουργική Απόφαση περί μη χαρακτηρισμού του κτηρίου ως μνημείου βρίσκεται στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού προς υπογραφή εδώ και αρκετό καιρό.

Στο τέλος Ιουνίου, ο Σύλλογος κατέθεσε αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα, το οποίο συνοδευόταν από 112 υπογραφές γονέων, ζητώντας να περιληφθεί το θέμα της συντήρησης του σχολείου μας στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου. Στο έγγραφο αυτό αναφέραμε την έλλειψη χώρων και την επικινδυνότητα του κτηρίου στέγασης του σχολείου μας  λόγω της ολισθηρότητας του προαυλίου και της εσωτερικής σκάλας, των νερών που μπαίνουν στις αίθουσες, της έλλειψης μόνωσης στις ταράτσες, τα διαβρωμένα μάρμαρα και πλάκες στα περβάζια και το μπαλκονάκι της εισόδου και την πτώση των σαθρών εξωτερικών σοβάδων και απαιτούσαμε την άμεση ολοκλήρωση της  αποκατάστασης του κτηρίου σύμφωνα με τη Μελέτη Συντήρησης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου στις 13/1/2012.

Όλα τα παραπάνω προβλήματα, η αναγκαιότητα επισκευής του κτηρίου και τα ατυχήματα που προκύπτουν κατά καιρούς έχουν κοινοποιηθεί επανειλημμένα και από τη Διεύθυνση του σχολείου μας στη Σχολική Επιτροπή Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Στις 17/6/2013 πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αντικείμενο την παιδεία. Παρά τις προτροπές που δεχτήκαμε να μην πάρουμε το λόγο γιατί «η συντήρηση του σχολικού μας κτηρίου είναι τεχνικό ζήτημα που έχει ήδη δρομολογηθεί και δεν αφορά το Δημοτικό Συμβούλιο», ο πρόεδρος του Συλλόγου Γ. Πολίτης ανέφερε ενώπιον των Δημοτικών Συμβούλων τα κρίσιμα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι μαθητές μας. Δυστυχώς στη συνεδρίαση αυτή παρευρέθηκαν μόνο 3 μέλη του Συλλόγου και 1 γονέας, παρόλο που είχε γίνει έκκληση να προσέλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι γονείς.

Ακολούθησε συνάντηση του Συλλόγου με τον Δήμαρχο Βύρωνα κ. Ν. Χαρδαλιά και τον Αντιπρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μ. Μπαρμπαρόσου, όπου λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι μέσα στο καλοκαίρι θα υλοποιηθούν οπωσδήποτε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου οι παρακάτω εργασίες: υγρομόνωση ταράτσας, καθαρισμός υδρορροών, κάλυψη εσωτερικής σκάλας με αντιολισθητικά πλακάκια, έλεγχος μαρμάρων-πλακών στα περβάζια και επιδιόρθωση των σοβάδων της πρόσοψης. Σχετικά επίστρωση της αυλής με αντιολισθητικό δάπεδο δεν ήταν σίγουρο ότι θα γίνει μια και σύμφωνα με τις πληροφορίες του Δήμου, το κτήριο του «Αθήναιον» θα ήταν έτοιμο στο τέλος του 2013 και οι μαθητές θα μεταστεγάζονταν  εκεί στην αρχή του 2014.

Επίσης, ο Σύλλογος απέστειλε σχετική επιστολή στις Δημοτικές Παρατάξεις του Βύρωνα και επεδίωξε συνάντηση με τους εκπροσώπους τους. Κάποιες από αυτές ανταποκρίθηκαν και μετά από την αναλυτική ενημέρωση που τους έγινε από μέλη του Συλλόγου για την κατάσταση του σχολικού μας κτηρίου, έγινε έκκληση να αναφέρουν και οι ίδιοι το πρόβλημα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να απαιτηθεί η άμεση συντήρηση του σημερινού κτηρίου από τη Δημοτική αρχή. Πράγματι, αρκετές παρατάξεις αναφέρθηκαν στο θέμα του σχολείου μας κατά το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για την παιδεία τον Ιούνιο.

Μέλη του Συλλόγου Γονέων συναντήθηκαν τον Ιούνιο και με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α΄βαθμιας Εκπαίδευσης, Ρόζα Ιμβριώτη, ο οποίος θα πίεζε κι αυτός από τη μεριά του τη Σχολική Επιτροπή και την Δημοτική Αρχή να προχωρήσει στη συντήρηση του κτηρίου «Χαραλαμπόπουλου».

Τέλος, έλαβε γνώση και ο Συμπαραστάτης του Δημότη κ. Δ. Σάρολας, ο οποίος προσφέρθηκε να παρευρεθεί και στην συνάντηση του Συλλόγου με τον Δήμαρχο Βύρωνα και τον Αντιπρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής , όπως και έγινε.

Σε συνέχεια της αναφοράς  του Συλλόγου, ο Συνήγορος του Πολίτη απέστειλε στις 21/6/2013, έγγραφο προς τον Δήμαρχο Βύρωνα, τον ΟΣΚ Α.Ε. και τη Δ/νση Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομίας σχετικά με τα σοβαρά κτηριακά προβλήματα του σχολείου με κίνδυνο την ασφάλεια παιδιών και προσωπικού.

Σε απάντηση του αιτήματος του Συλλόγου προς τον ΟΣΚ για τον επανέλεγχο της στατικής επάρκειας, προσήλθε στο σχολείο μηχανικός του ΟΣΚ στις 17/6/2013 και διενήργησε αυτοψία παρουσία του Διευθυντή. Η πρόσφατη έκθεση αυτοψίας που παρέλαβε ο Σύλλογος από τον ΟΣΚ, αναφέρει ότι ισχύει ο έλεγχος στατικής επάρκειας του 2007 και προτείνονται κάποιες εργασίες συντήρησης, όπως υγρομόνωση ταρατσών, επάλειψη με μονωτικό υλικό της αρμολογημένης τοιχοποιίας και  έλεγχο όλων των επικίνδυνων παλαιών πλακών στο δώμα και τις μαρκίζες. Θεωρεί δε ότι το κτήριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για το επόμενο σχολικό έτος και μέχρι να περατωθούν οι εργασίες στο «Αθήναιον», εφόσον βέβαια γίνουν οι παραπάνω εργασίες συντήρησης.

Ο Συνήγορος του Πολίτη κοινοποίησε στον Σύλλογο Γονέων και την απάντηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Βύρωνα προς τον Συνήγορο με ημερομηνία 23/7/2013. Στο εν λόγω έγγραφο, αναφέρονται οι εργασίες (αλλαγή κουφωμάτων αλουμινίου 1ου και 2ου ορόφου, ψευδοροφή 2ου ορόφου και ανακατασκευή τουαλετών) που έγιναν το 2012 μετά από πιέσεις του Συλλόγου προς τον Δήμαρχο Βύρωνα και ότι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι εργασίες στεγανοποίησης της οροφής, επιδιόρθωσης των υδροροών, συντήρησης της τοιχοποιΐας και έλεγχος των πλακών στις μαρκίζες και θα ακολουθήσει η τοποθέτηση αντιολισθητικών πλακιδίων στην εσωτερική σκάλα. Αναφέρεται ακόμη ότι ο Δήμος επιθυμεί την κατεδάφιση του υπάρχοντος κτηρίου και ανέγερση νέου 12θέσιου διδακτηρίου και  ταυτόχρονη χρήση και του «Αθήναιον».

Παρά τις δεσμεύσεις του Δημάρχου και του Αντιπροέδρου της Σχολικής Επιτροπής, από τις εργασίες συντήρησης που θα έπρεπε να έχουν γίνει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πραγματοποιήθηκαν μόνον κάποιες εργασίες στην ταράτσα (όχι κανονική στεγανοποίηση), η προσθήκη σκαλίτσας στην ταράτσα του νηπιαγωγείου για πρόσβαση και καθαρισμό των υδάτων και η αλλαγή την φθαρμένων αντιολισθητικών ταινιών στη εσωτερική σκάλα του κεντρικού κτηρίου (όχι τοποθέτηση αντιολισθητικών πλακών) ενώ δεν έγινε καμία εργασία στα σαθρά τμήματα των τοίχων. Με πρωτοβουλία του Διευθυντή αφαιρέθηκαν οι παλιοί σοβάδες και έγινε αρμολόγηση της τοιχοποιίας και συντήρηση του πολύ επικίνδυνου για τους μαθητές μπαλκονιού πάνω από την κεντρική είσοδο του κτηρίου, ενώ ο Σύλλογος Γονέων με τη βοήθεια εθελοντών γονέων συντήρησε και έβαψε τα κάγκελα στην πίσω αυλή και στο κτήριο του νηπιαγωγείου.

Κατόπιν επικοινωνίας του Συλλόγου με τη Δ/νση Έργων του ΟΣΚ κατά την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς, ενημερωθήκαμε ότι η ανακατασκευή του πρώην ιδιωτικού σχολείου Αθήναιον με σκοπό τη στέγαση του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα έχει δημοπρατηθεί αλλά εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου. Η διαδικασία αυτή προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί περίπου στα μέσα Νοεμβρίου 2013, ενώ οι εργασίες αναμένεται να έχουν περατωθεί ώστε να παραδοθεί το νέο διδακτήριο προς χρήση το επόμενο σχολικό έτος (2014-2015).

Κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2013-2014, οι 328 μαθητές που φοιτούν φέτος στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα και οι περίπου 50 μαθητές του νηπιαγωγείου, ξεκίνησαν το μάθημα σε ένα κτήριο που βρίσκεται σε λίγο καλύτερη και ασφαλέστερη κατάσταση, χωρίς όμως να έχει λυθεί οριστικά το κτηριακό πρόβλημα και με μεγάλες ελλείψεις σε χώρους του υπάρχοντος κτηρίου, γεγονός που δυσχεραίνει το εκπαιδευτικό έργο.

Συμπερασματικά, θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις για την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης περί μη χαρακτηρισμού ως διατηρητέου του σημερινού κτηρίου (ενέργεια που προτίθεται να κάνει και ο Συνήγορος του Πολίτη) προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία κατεδάφισης και ανέγερσης νέου σχολικού κτηρίου για το οποίο υπάρχει  και η ανάλογη μελέτη, καθώς και για την γρήγορη αποπεράτωση της ανακατασκευής του διδακτηρίου «Αθήναιον» ώστε να είναι δυνατή η χρήση του από τους μαθητές μας το επόμενο σχολικό έτος. Καθώς κανένα από τα δύο αυτά κτήρια δεν διαθέτει επαρκείς χώρους για  να καλύψει τις ανάγκες του σχολείου μας σε αίθουσες ώστε να επιτελείται σωστά το εκπαιδευτικό έργο, θέση του Συλλόγου Γονέων είναι ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και τα δύο διδακτήρια για το σκοπό αυτό.

Όλα τα έγγραφα που αφορούν το κτήριο στέγασης βρίσκονται στο μενού «Κτηριακό» και ειδικότερα στη σελίδα «Σχετικά Έγγραφα».

Advertisements