Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα κατέθεσε στις 31/5/2013 αίτηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, με την οποία ζητά να συμπεριληφθεί στα θέματα της ημερησίας διάταξης του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου το ζήτημα της συντήρησης του κτηρίου στέγασης του σχολείου μας.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της αίτησης, που συνοδευόταν από 112 υπογραφές γονέων.

ΠΡΟΣ: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βύρωνα
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Δημοτικές Παρατάξεις Βύρωνα

ΘΕΜΑ: ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΟΥ 4ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΥΡΩΝΑ («ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ») ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα, αιτείται με την παρούσα την ένταξη της συντήρησης του κτηρίου στέγασης του σχολείου μας στην ημερήσια διάταξη του αμέσως επόμενου δημοτικού συμβουλίου και τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των εργασιών καθώς και την εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση αυτών.

Συνοπτικά, σας ενημερώνουμε ότι τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περίπου 300 μαθητές που, μετά τη συγχώνευση του 12ου με το 4ο Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα, φοιτούν πλέον στο δημοτικό και οι 50 μαθητές του νηπιαγωγείου, και αποτελούν αιτίες συχνών ατυχημάτων και τραυματισμών των παιδιών, είναι τα εξής:
– Η ολισθηρότητα των προαυλίων λόγω έλλειψης ειδικής επίστρωσης του δαπέδου.
– Το φθαρμένο δάπεδο της εσωτερικής σκάλας και των διαδρόμων του κεντρικού κτηρίου.
– Οι μαρμάρινες εξωτερικές σκάλες του νέου κτηρίου όπου στεγάζεται και το νηπιαγωγείο.
– Τα νερά που μπαίνουν όταν βρέχει από την οροφή του κεντρικού κτηρίου.
– Τα νερά που λιμνάζουν στο μπαλκονάκι πάνω από την κύρια είσοδο.
– Τα διαβρωμένα μάρμαρα και πλάκες στα περβάζια του κτηρίου και το μπαλκονάκι της εισόδου που κινδυνεύουν να πέσουν.
– Οι σαθροί εξωτερικοί σοβάδες που έχουν σκάσει και συχνά παρατηρείται πτώση τους.

Επίσης, σημαντικές δυσλειτουργίες στο εκπαιδευτικό έργο προκύπτουν και από τα παρακάτω:
– Ορισμένες αίθουσες έχουν χωριστεί με γυψοσανίδες προκειμένου να χωρέσουν όλα τα τμήματα.
– Οι παλιές τουαλέτες έχουν μετατραπεί σε αίθουσα διδασκαλίας.
– Το σχολείο διαθέτει μόλις 6 τουαλέτες που εξυπηρετούν 350 μαθητές.
– Ο αύλειος χώρος, αποτελείται από 2 μικρές αυλές των 100τ.μ. και 50τ.μ.
– Δεν υπάρχει αίθουσα εκδηλώσεων, πληροφορικής (το μάθημα της πληροφορικής γίνεται στο διάδρομο), εικαστικών, θεατρικής αγωγής, ξένων γλωσσών, χημείας, φυσικής, αίθουσα για το τμήμα ένταξης, αίθουσα σίτισης για το ολοήμερο, ράμπες Α.Μ.Ε.Α., ανελκυστήρας, βιβλιοθήκη και «κλειστό» γυμναστήριο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το σχολείο, το οποίο σημειωτέον έχει ενταχθεί και στο Ε.Α.Ε.Π., στεγάζεται σε κτήριο του 1924, ενώ ο 2ος όροφος έχει κατασκευαστεί αργότερα και στηρίζεται με υποστυλώματα στη λιθοδομή του 1ου ορόφου. Το διδακτήριο, σύμφωνα με τεχνικές μελέτες του Ο.Σ.Κ. και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Βύρωνα, κρίνεται ακατάλληλο για τη στέγαση μαθητών, ενώ για πάρα πολλά χρόνια, η απαιτούμενη συντήρηση του κτηρίου ήταν από ελλιπής έως ανύπαρκτη με διάφορες προφάσεις, όπως π.χ. την μεταφορά μας σε νέο κτήριο ή ότι το κτήριο μπορεί να κριθεί διατηρητέο.

Τα κτηριακά προβλήματα και την ανάγκη της άμεσης επισκευής του διδακτηρίου επισημαίνει και ο διευθυντής του σχολείου μας, κ. Βασίλειος Ράπτης, σε αντίστοιχες επιστολές του προς την Σχολική Επιτροπή Α΄Εκπ/σης και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Βύρωνα στις 10/11/2011, 21/2/2013 και 04/4/2013, όπου αναφέρει ακόμα ότι στις 10/11/2011 κομμάτι του σοβά από το μπαλκονάκι της κεντρικής εισόδου στο κεφάλι μαθήτριας (η οποία μεταφέρθηκε και στο νοσοκομείο αργότερα) ενώ στις 3/4/2013 παρατηρήθηκε πτώση 2 κομματιών σοβά με τσιμέντο από τις κολώνες του ίδιου μπαλκονιού.

Τέλος, πρόσφατα αποσπάστηκε τμήμα του εξωτερικού σοβά του 2ου ορόφου και στην προσπάθεια να επισκευαστούν τα σαθρά τμήματα, έπεσε όλος ο σοβάς και εμφανίστηκε η εσωτερική δόμηση με τούβλα και ο οπλισμός του σκυροδέματος. Ο τεχνίτης που ανέλαβε την εργασία αυτή, επιθεώρησε εξωτερικά και την οροφή (ταράτσα) και διαπίστωσε ρωγμές και έντονες διαβρώσεις από την υγρασία. Το κόστος της αποκατάστασης των σοβάδων της πρόσοψης του 2ου ορόφου ανήλθε στα 961,76€, ποσό που, εξ’ όσων γνωρίζουμε, δεν έχει ακόμα επιστραφεί από τους αρμόδιους φορείς στον διευθυντή του σχολείου.

Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Βύρωνα έχει ήδη συντάξει μελέτη συντήρησης του κτηρίου του «Χαραλαμπόπουλου» στις 13/1/2012, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
α) Αλλαγή παραθύρων (αλουμίνια – τζάμια) 2ου και 3ου ορόφου
β) Ανακατασκευή τουαλετών
γ) Επένδυση-επίστρωση εσωτερικής σκάλας με αντιολισθητικό δάπεδο ασφαλείας
δ) Επισκευή επιχρισμάτων εξωτερικών όψεων
ε) Επισκευή υγρομόνωσης
στ) Κατασκευή ψευδοροφής 2ου ορόφου από γυψοσανίδα
ζ) Επίστρωση αυλής με αντιολισθητικό δάπεδο ασφαλείας.
η) Χρωματισμός εσωτερικά – εξωτερικά και συντήρηση σε κάγκελα και κουπαστές
Η συνολική δαπάνη του έργου είχε υπολογιστεί ότι ανέρχεται στο ποσό των 63.108,00€.

Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις προς τους αρμόδιους φορείς τόσο του Συλλόγου Γονέων όσο και του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων, το κτήριο παραμένει περίπου στην ίδια κατάσταση με μόνη εξαίρεση ορισμένες εργασίες συντήρησης, που πραγματοποιήθηκαν κατά το σχολ. έτος 2011-2012, μετά από πίεση του Συλλόγου Γονέων προς τον Δήμαρχο Βύρωνα κ. Νικόλαο Χαρδαλιά (ανακατασκευή τουαλετών, αλλαγή κουφωμάτων και επισκευή ψευδοροφής 2ου ορόφου) και δυστυχώς τα παιδιά μας συνεχίζουν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους υπό εντελώς ακατάλληλες συνθήκες και διατρέχοντας συνεχώς τον κίνδυνο τραυματισμού τους.

Αναμένουμε και απαιτούμε την άμεση συντήρηση του κτηρίου και την περάτωση όλων των εργασιών σύμφωνα με την Τεχνική Περιγραφή και τα ανάλογα αιτήματα του Διευθυντή του σχολείου μας, καθώς η ασφάλεια των μαθητών είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας και η κατάσταση αυτή πρέπει να λάβει επιτέλους ένα τέλος.

Σας παρακαλούμε λοιπόν, όπως βοηθήσετε χωρίς ολιγωρία για την οριστική αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος τη συντήρησης του σχολικού κτηρίου του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Tο Δ.Σ. του Συλλόγου
Γονέων & Κηδεμόνων

Advertisements