ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 4ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΡΙΑΚΟ

Αγαπητοί γονείς,

Σας ενημερώνουμε ότι ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα προσπαθεί, εκτός από το να διοργανώνει εκδηλώσεις και δραστηριότητες για τους μαθητές μας, να βρει και εφικτή λύση για το πρόβλημα στέγασης του σχολείου μας με όση δύναμη διαθέτει.

Το κτήριο «Χαραλαμπόπουλου» είναι κατασκευή του 1923 και βάσει των τεχνικών μελετών κρίνεται εξαιρετικά επικίνδυνο. Με το πρόσχημα ότι τα παιδιά θα μεταφερθούν σε νέο κτήριο γίνεται από ελάχιστη έως καθόλου συντήρηση εδώ και πολλά χρόνια. Σήμερα το κτήριο στεγάζει περίπου 350 μαθητές (300 στο δημοτικό και 50 στο νηπιαγωγείο) και για να καλυφθούν οι ανάγκες χώρου, οι παλιές τουαλέτες έχουν μετατραπεί σε αίθουσα διδασκαλίας και κάποιες αίθουσες έχουν χωριστεί στη μέση με γυψοσανίδες. Επιπλέον δεν υπάρχει αίθουσα σίτισης για τους μαθητές του ολοήμερου και οι διαθέσιμες τουαλέτες είναι μόλις 6. Το 2011 ξοδεύτηκαν 2.100.000 € για την αγορά του σχολικού κτηρίου του «Αθήναιον». Εν τω μεταξύ το 12ο Δημοτικό Σχολείο συγχωνεύτηκε με το 4ο με αποτέλεσμα να μη χωράνε όλοι οι μαθητές σε ένα σχολικό κτήριο και το «Αθήναιον» παραμένει ανεκμετάλλευτο. Έτσι από φέτος τα παιδιά μας παρακολουθούν το μάθημα της πληροφορικής στο διάδρομο του 2ου ορόφου και το μάθημα της θεατρικής αγωγής σε μια πολύ μικρή και όχι κατάλληλα αεριζόμενη αίθουσα εκτός του κτηρίου.

Τη φετινή χρονιά, τα μέλη του Συλλόγου συναντήθηκαν με το διευθυντή του σχολείου και τους δασκάλους και μας ενημέρωσαν ότι τα σημαντικότερα προβλήματα αυτή τη στιγμή είναι οι τουαλέτες που δεν λειτουργούν ή λειτουργούν ανεπαρκώς, η κακή κατάσταση της αυλής και της σκάλας και η έλλειψη αιθουσών. Η μηδαμινή χρηματοδότηση είναι γεγονός σε όλους γνωστό. Ο δήμος έλαβε από το κράτος χρήματα για τα λειτουργικά έξοδα και τα έξοδα συντήρησης των σχολείων για το σχολικό έτος 2010-2011, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς.

Στις 23/12/2011 συναντηθήκαμε με τον δήμαρχο Βύρωνα κ. Νίκο Χαρδαλιά και του αναφέραμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Η απάντηση ήταν ότι θα κάνει ότι μπορεί αλλά λεφτά δεν υπάρχουν. Παρόλα αυτά έστειλε άτομο της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου και ξαναέκανε αυτοψία του κτηρίου παρουσία μελών του Συλλόγου. Κατά την αυτοψία επισημάνθηκαν τα ακόλουθα:

 1. Κακή κατάσταση ειδών υγιεινής στις 6 συνολικά τουαλέτες – πρόβλημα στην αποχέτευση.
 2. Ολισθηρότητα αυλής.
 3. Αλλαγή δαπέδου σκάλας και ισογείου διαδρόμου.
 4. Τα παράθυρα ορισμένων τάξεων μπάζουν νερά.
 5. Κάλυψη όλου του ταβανιού του 2ου ορόφου με γυψοσανίδες γιατί πέφτουν σοβάδες.
 6. Συντήρηση και αντικατάσταση στοιχείων που λείπουν από τα κάγκελα του πίσω κτηρίου (νηπιαγωγείου).
 7. Κάλυψη με σιδερένια μπάρα του παραθύρου που βγαίνει στο κενό, έξω από το γραφείο του διευθυντή.
 8. Επισκευή υγρομόνωσης.
 9. Πτώση σοβάδων και βάψιμο εξωτερικής όψης.
 10. Επιδιόρθωση μπαλκονιού πάνω από την κεντρική είσοδο του κτηρίου.
 11. Έλλειψη σκέπαστρου στην αυλή.
 12. Προστατευτικό για τις μπασκέτες.
 13. Να υπάρξει κάποια λύση ώστε να μην παρκάρουν αμάξια μπροστά από την είσοδο στην οδό Ρόδωνος και να μην εμποδίζεται η πρόσβαση σε περίπτωση ανάγκης.
 14. Έλλειψη αίθουσας εκδηλώσεων με αποτέλεσμα να πηγαίνουν οι μαθητές και οι γονείς τους για τις σχολικές εορτές στο 10ο Δημοτικό Σχολείο και να στοιβάζονται σε μία αίθουσα χωρητικότητας 150 ατόμων, πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ακριβώς τα ίδια ζητήματα έχουν τεθεί στον δήμαρχο κατά τη συνάντηση του προηγούμενου Συλλόγου Γονέων μαζί του στις 29/10/2011 και για τα οποία δεν έγινε απολύτως τίποτα.

Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου συνέταξε πράγματι τη μελέτη συντήρησης με την κοστολόγηση της κάθε εργασίας (που όμως δεν περιλαμβάνει όλα όσα συζητήσαμε με την υπεύθυνη της Τεχνικής Υπηρεσίας). Και βέβαια παρόμοιες μελέτες έχουν γίνει και στο παρελθόν, χωρίς να γίνουν ποτέ και οι αντίστοιχες εργασίες συντήρησης. Ο δε Δήμαρχος δεν μας έχει απαντήσει ακόμα σχετικά με την υλοποίηση της τεχνικής μελέτης. Σημειώνουμε ότι συμπληρώθηκαν τα στοιχεία που έλειπαν από τα κάγκελα της σκάλας του νηπιαγωγείου. Τα κάγκελα αυτά κόστισαν 14 € και μια και ο Δήμος δεν διαθέτει ούτε καν αυτό το ποσό, τα χρήματα δόθηκαν από το Σύλλογο Γονέων.

Το κτηριακό πρόβλημα έχει γνωστοποιηθεί και στο Υπουργείο Παιδείας από τους Συλλόγους Γονέων του 4ου και 12ου Δημοτικών Σχολείων. Επίσης σας ενημερώνουμε ότι παρά τις επιστολές διαμαρτυρίας που επιδώσαμε σε κάθε αρμόδια υπηρεσία για την ακαταλληλότητα του κτηρίου, δεν λάβαμε ποτέ καμία απάντηση.

Περιμένουμε λοιπόν τις προτάσεις σας σε ότι αφορά το πρόβλημα στέγασης. Παρακαλούμε για τη συμμετοχή και στήριξη σε μελλοντικές ενέργειες από όλους τους γονείς των μαθητών ή ακόμα και από απλούς πολίτες ώστε να λυθεί το ζήτημα όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Σας ευχαριστούμε.

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων

Παραθέτουμε τα σημαντικότερα σχετικά έγγραφα:

Advertisements